Förtätning i Stockholms villaområden

Fyra exempel på hur man kan göra

Stockholm växer. Trycket på villaområden som ligger centralt ökar. Fler och fler villor ersätts av små flerbostadshus när de som äger tomterna utnyttjar den byggrätt som finns i detaljplanen. 

Är det bra? Åsikterna går isär.   

Inte alla villaområden bör förtätas, såklart. Gamla Enskede och Södra Ängby, för att nämna två exempel, är klassade som riksintressen för kulturmiljövården. Där borde ingen förvanskning av husen vara tillåten, oavsett om det gäller fönsterbyte eller rivning. I andra områden är helheten inte skyddad, men varje hus för sig är inventerat och klassificerat av Stadsmuseet, vilket nog borde göras i alla Stockholms villaområden.

Ett exempel är stora delar av Mälarhöjden. Helhetsmiljön är brokig, de flesta villor kraftig ombyggda men stadsmuseet har inventerat hittat och pekat ur de hus som är värdefulla. Att ger fler möjlighet att bo här genom utveckling av tomter som inte är särskilt värdefulla borde uppmuntras av Staden.

Har du en villatomt och är intresserade av att veta vilken byggrätt och kulturhistorisk klassning den har? Vi hjälper er gärna med det. 

Hör gärna av er till oss för ett möte, det kostar ingenting -> hej-arkitekt.se

Våra exempel

Bild 1, 2 och 3

I Mälarhöjden har vi hjälpt en familj som ville ha möjlighet till generationsboende på tomten. Det svarta lilla huset (bild 1) ligger inom den befintliga byggrätten. Attefallaren (bild 2) på 30 kvadratmeter är byggd i souterräng, och är stor nog att fungera som en bostad åt en person, eller ett par.

Bild 4

Ett av våra mest populära projekt är faktiskt ett förtätningsprojekt i utkanten av Enskededalens villaområde. Om kommunen kan tänka sig göra en ny detaljplan, kan det bli så här bra. Här kan du läsa mer om projektet: Kv. Mursmäckan

Bild 5 och 6

I ett egnahemsområde i Bromma har vi, på uppdrag av The Other Group, ritat en radhuslänga med 11 bostäder. Huset ligger inom den befintliga byggrätten på en tomt där det tidigare låg en Konsumbutik. Här kan du läsa mer om projektet: kv Slutstenen 1

Bild 7, 8 och 9

I Herrängen har vi ritat två parhus på en villatomt, även det på uppdrag av The Other Group. Husen ligger inom den befintliga byggrätten. Här kan du läsa mer om projektet: Kv. Kattgärdet

av Stella Reijo

Missa inget!

Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post.