Det hade kunnat vara helt annorlunda.

Hur hade det sett om om Henning Larsen ritat kulturhuset i Stockholm? Det vet vi. Vi vet också hur det hade sett ut om Gert Wingårdh ritat ett äldreboende vid Söder Mälarstrand på sjuttiotalet, eller hur det blivit om Peter Celsing hade ritat ett nytt riksdagshus på Helgeandsholmen. Vi vet det, eftersom de fick priser i

Det hade kunnat vara helt annorlunda. Läs mer

Hur hade det sett om om Henning Larsen ritat kulturhuset i Stockholm?

Det vet vi. Vi vet också hur det hade sett ut om Gert Wingårdh ritat ett äldreboende vid Söder Mälarstrand på sjuttiotalet, eller hur det blivit om Peter Celsing hade ritat ett nytt riksdagshus på Helgeandsholmen. Vi vet det, eftersom de fick priser i arkitekttävlingarna om de husen. Vi vet också hur det blivit om Alexis Pontvik ritat nya Slussen – mycket bättre – eller hur OS-stadion hade sett ut om Stockholm fått OS 1998. Vi blev påminda om det här när en äldre kollega gav oss en samling gamla årgångar av Sveriges Arkitekter Riksförbunds tävlingsblad. Här kan ni se några av de mest fascinerande tävlingsbidragen.

av Stella Reijo