Attefallshus, vad tycker ni om dem?

En omtvistad liten hustyp

Ägare till enbostadshus eller parhus får som bekant bygga ett komplementbostadshus på sin tomt, utan bygglov, om det är under trettio kvadratmeter. Lagändringen infördes av bostadsminister Stefan Attefall 2014 trots att lagrådet sågade förslaget. Det var kanske tänkt som ett sätt att öka bostadsbyggandet, och som en sorts present från alliansen till alla villaägare. 

Hur många nya bostäder det har blivit har vi inte sett någon statistik på, men det har knappast skapat bättre stämning i våra villaområden.

Attefallsreglerna innebär ju att den som äger ett enbostadshus kan inreda ytterligare en bostad och uppföra ett attefallshus utan bygglov. Då har fastigheten plötsligt tre bostäder istället för en och de kan säljas som bostadsrätter. Det uppskattar sällan grannarna.

Vår uppgift som arkitekter är alltid att göra de bästa av de förutsättningarna till exempel lagstiftning ger. En handfull Attefallare har vi ritat. Vi tycker de blev bra. Vad tycker ni?

av Stella Reijo

Missa inget!

Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post.