Sommarutflykter i det segregerade Stockholm

Kvar i stan och sugen på en utflykt? Vi tipsar om två utflyktsmål med möjligheter till bad och studier i segregation och integration.

Staden blir allt mer segregerad och det är allt svårare att hitta en integrerad plats i Stockholm. Men på sommaren, när de som bor längs tunnelbanans blå och gröna linjer söker sig in mot Kungsholmen har vi chansen att uppleva det.

I Rålambshovsparken, på Smedsudden och längs Hornsbergs strand blandas bostadsrättsfolket i innerstan, folket från orten och alla andra. Den som inte uppskattar trängseln längs Hornsbergs strand en vacker sommarlördag är trött på livet, eller åtminstone på att bo i en stad. Finns det en mer integrerad plats i Stockholm har vi inte hittat den än. Och tro oss, vi har letat.

Att hitta det segregerade stockholm är desto lättare, det är bara att kasta pil på en Stockholmskarta med förbundna ögon. Men vad är det allra mest segregerat? Ta en cykeltur längs guldkusten i Djursholm så får du se.

Det är lätt att känna sig som en katt bland hermeliner, men bara lugn. Strandvägen i Danderyd är allmän plats och kommunal mark. Alla har lika stor rätt som de som bor här att rulla fram längs vattnet. Folklivet är inte mycket att hurra för förstås, men arkitekturen är desto bättre. Ta en cykeltur, se segregationen, missa inte Leonie Geisendorfs magnifika villa Delin på nummer 43, och glöm inte badkläderna. Stranden är kommunal mark hela vägen, så det går att ta ett dopp även här.

av Stella Reijo

Missa inget!

Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post.