Kolla på hus i påsk?

Idealisk tid att titta på arkitektur.

Det är ljust och husen skyms inte av trädens bladverk. Gatorna är folktomma, så det är säkert ur smittskyddssynpunkt. Perfekt för att upptäcka nya hus, eller se de du gått förbi i åratal med nya ögon. Det här huset, till exempel. Stockholms smalaste funkishus?

Det ligger på Iverssonsgatan 3, mellan Humlegården och Birger jarlsgatan. Tomten är bara 163 kvadratmeter, mindre än en villatomt, och bredden mot gatan inte mycket mer 10 meter. Husdjupet är tretton meter, som en större villa, men huset är sex våningar högt, källare och vind oräknade.På varje våning ligger två lägenheter om två rum och kök, den ena på 55, den andra på 52 kvadratmeter. Alla lägenheter har hall med öppen spis. Undantaget är entréplanet där ena lägenheten är en etta och saknar öppen spis.
Huset ritades 1939 av Erik Wåhlin (1906-1984) och Nils Hjelm (1908-1970) och byggdes av K Kristiansen för fastighets AB Trojenborg 12 U.P.A. Tolv lägenheter på 136 kvadratmeter tomt, och fina är de!
Någon sorts rekord, åtminstone i Stockholm?
Vill du ha mer inspiration för att titta på hus? Vi rekommenderar timbernbricks eller ravjagarn på Instagram.

av mathias