Kv. Hinden 9

Litet och lyxigt

På Brahegatan, inte långt från vårt kontor, ligger ett fint litet bostadshus signerat den dansk-svenske arkitekten Hack Kampman (1913-2005). En arkitekt vars namn kanske är okänt för många men som har många anmärkningsvärda hus på sitt CV. Bland annat Einar Mattssons nyrenoverade gula kopparklädda tegelhus vid Slussen, Haga Forum vid Norrtull och det brunkaklade ”Strindbergshuset” vid Karlaplan. I Stockholm stod han även för ritningarna till Hagsätra och Vårberg centrum och ombyggnaden av Foresta på 50-talet.

Han är släkt, men ej att förväxla, med den Hack Kampmann (1856-1920) som ritat politigården i Köpenhamn.

Det lilla huset i fråga är från 1955 är 16 meter brett och har två spegelvända treor på varje våningsplan. Fasaden är putsad med lätt indragna fönsterpartier och känns väldigt nätt och lite lyxigt, trots sin enkelhet. Jag har haft turen att få komma in i en av lägenheterna, och kan intyga att de är riktigt tjusiga inuti. Den stora hallen mellan rummen är stor nog att vara funktionell. Den får in ljus från två håll, dels genom en tom öppning till vardagsrummet och glasdörrar in i matrummet, vilket gör att den sociala delen av lägenheten flyter ihop till ett, och sovrummen, trots att de ligger precis invid de andra rummen, försvinner i skugga och känns privata. Det stora vardagsrummet stjäl showen från de andra rummen och förtjänar ett första pris i kategorin ”bra dimensionerade vardagsrum för fest och vardag”.

Gå förbi om ni är i krokarna!

av mathias