Kvarteret Räven

Doldis bakom oxeln

Det är inte nödvändigt att gå över ån efter vatten, eller i vårt fall att resa bort för att titta på fina byggnader. I våra kvarter är vackra hus ingen bristvara, och det finns till och med några som sticker ut lite extra och är värda att berätta om. Kvarteret Räven 1 på Nybrogatan 74 är en av dem.

Byggnaden ritades 1963 av en 73 år gammal Sven Markelius och består av två delar, en gatubyggnad och en gårdsbyggnad. Gatubyggnaden mot Nybrogatan har en grönskimrande kopparfasad med tre vertikala rader av spetsiga burspråk. Gårdsbyggnaden är grund, och ligger i 90-gradig vinkel mot gatubyggnaden. Fasaden är veckad med fönster i hörn och bakom döljer sig tre smålägenheter per våning.

Ta dig dit, vetja!

av mathias

Missa inget!

Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post.