Tonnara di Vendicari

Världens vackraste arbetsplats?

Länge har jag velat åka till Italien. Jag är säker på att det var det jag skrek om när jag plockades upp ur min mammas mage. Trettio år har gått sen det första längtansskriket, och nu kan jag äntligen sälla mig till den skara människor som inte bara drömmer om Italien, utan även har varit där. Ola frågade vilken min bästa arkitekturupplevelse var och bad mig berätta om det här, så here goes.

Tonnara di Vendicari! En bra bit ner på Siciliens östra kust ligger naturreservatet Vendicari. Där häckar flamingos och i buskarna gömmer det sig piggsvin. Vänder man ryggen mot reservatet ligger Medelhavet där och kluckar. Från mitten av 1600-talet fram till andra världskriget fångade fiskare tonfisk utanför kusten, körde in med den till land och dumpade den på torget under höga kvadratiska pelare klädda med ett stycke tyg. Idag står pelarna och några funktionsbyggnader ganska väl bevarade som ett monument över det sicilianska tonfiskandets glansdagar. Jag har traskat runt i många ruiner, men ingen så fin som den här. Besök om ni är i krokarna!

/Stella

av mathias

Missa inget!

Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post.