Sigurd Lewerentz okända hus i Stockholms innerstad

Du har
sett det, men troligen inte märkt det.

I veckan fick vi ett mail från en doktorandstudent i Madrid. Han kontaktade oss med anledning av en text Ola skrivit för tidskriften Kritik (nr 2, 2008). Texten Den arkitektoniska anständigheten handlar om två oansenliga bostadshus ritade av arkitekter som inte gjort sig kända för att vara oansenliga: Sigurd Lewerentz och Gunnar Asplund.

Doktoranden undrade om vi inte hade möjlighet att gräva fram ritningar för Lewerentz hus. Det gjorde vi, och de är så fina att vi vill dela med oss av dem!

Huset byggdes år 1930, på Kungstensgatan 27. Varje lägenhetsplan består av ett centralt trapphus omringat av två genomgående tvåor och en liten etta mot gården. I bottenplan finns lokaler (bland annat ett pyttelitet galleri i ett av skyltfönstren!).

Mer än så finns kanske inte att säga – huset är verkligen oansenligt. Men ack så tjusigt! Vi låter ritningarna och tala för sig själva.

av mathias