Arkitekturpärlor från rekordåren

Stockholmskyrkor 1960 -1975: bland det finaste vi har

Inte sedan 1100-talet hade det byggts så många kyrkor i Sverige som det gjorde 1955 -1975. I Stockholms förorter delades de gamla församlingarna för att inte blir för stora när befolkningen växte snabbt, och varje ny församling behövde en egen kyrka. Ingen ville vara sämre än någon annan, och det blev en unik möjlighet för arkitekter som Sigurd Lewerentz, Peter Celsing, Bengt Lindroos och Hans Borgström med flera att visa vad de kunde.

Vårens studieresa för Andersson Arfwedson gick därför till Stockholms förorter. Vårby Gårds kyrka av Harald Thafvelin från 1975, Uppenbarelsekyrkan i Aspudden av Johannes Olivegren från 1961, Sankta Birgitta i Nockeby av Rolf Bergh från 1960, Sankt Tomas i Vällingby av Peter Celsing, också från 1960 och Västerortskyrkan av Carl Nyrén från slutet av femtiotalet hann vi med på en dag, men det finns fler. 

Trevligt bemötta och visade runt även där vi inte bokat tid blev vi också. Tack för det!
om du bor i Stockholm och vill uppleva det bästa av den moderna svenska arkitekturen behöver du inte mer än ett SL-kort. 

Rekommenderas!

av mathias