Tack för det, Stefan Attefall…

Vårt första projekt enligt de nya Attefalsreglerna slutfört

Vi har flera projekt som bygger på de möjligheter lagändringen ger, och vi kan förstå att den är kontroversiell. Att den som äger ett en- eller tvåbostadshus nu har två parallella byggrätter på sin tomt, en enligt detaljplan och en annan enligt Attefallsreglerna är inte okomplicerat.

En av de intressanta konsekvenserna är att i stort sett varje ägare till enbostadshus nu kan ombilda sin fastighet till en bostadsrättsförening, och sälja bostaden som bostadsrätter.

Reglerna gör det inte bara möjligt att lägga till ytterligare en bostad i form av ett attefallshus på tomten. Den innebär också att det är tillåtet att inreda ytterligare en bostad i ett enbostadshus, oavsett vad detaljplanen säger. Därmed kommer fastigheten upp i tre bostäder, vilket är det minsta antal som krävs för att bilda en bostadsrättsförening.

Detta projekt är en sådan konvertering av en villa i Mälarhöjden, ursprungligen ritad 1937 av Edvin Engström vid Stockholms stads fastighetskontor, men ombyggd i flera etapper sedan dess.

På uppdrag av Koncepthus projektutveckling AB har vi ritat en uppdelning av huvudbyggnaden i två lägenheter, och på tomten har vi ritat ytterligare en lägenhet i form av ett Attefallshus.

Det är en liten lägenhet. Eftersom 25 kvadratmeter är högst tillåtna yttermått blir bostadsytan bara 20 kvadratmeter. Utöver detta ryms dock ett loft på 4,5 under nockhöjden, som får vara högst fyra meter. Trots den begränsade ytan ryms ett tillgänglighetsanpassat badrum, farstu, köksuppställning med matbord samt en sovplats eller myshörna på loftet. Huset ligger på en höjd med utsikt över Mälaren. Från terrassen med strålande utsikt över vattnet och Bromma på andra sidan vattnet.

Är vi nöjda med resultatet? Låt oss säga så här: vissa här på kontoret skulle mer än gärna flytta dit – om de hade haft råd.

av mathias

Missa inget!

Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post.