Vitsippan 13, Danderyd

Bostad åt en modedesigner och hennes familj

Bostaden för Kristina Tjäder, en av systrarna bakom klädmärket Dagmar, hennes man och deras två döttrar ligger i Stocksund. På tomten fanns tidigare ett typhus från 1947 i ett plan om 90 m2 plus källarplan i souterräng där familjen bodde. Genom en radikal ombyggnad har vi förstorat huset med en påbyggnad med en lanternin och tillbyggnader åt norr och väster som utnyttjar hela den befintliga byggrätten i stadsplanen från 1938. Efter ombyggnaden är bostadsytan 310 m2.

Mot gatan vänder huset en sluten fasad. Entrén sker från infarten som leder till en entré i nedre plan, förlagd till husets nordöstra hörn. Från entrén når man, via kapprum och toaletter, ett rum öppet i två våningar som vänder sig ut mot trädgården och dessutom har överljus från lanterninen på taket. Den inre delen av rummet ligger under en balkong på övre plan, som är tänkt som ett mer informellt vardagsrum för familjen. Under denna finns en spishörna med inbyggda soffor.

Från detta centrala rum i två våningar leder en trappa till köket, som ligger en halv våning upp, och därifrån nås det övre vardagsrummet, mot vilket sov- och badrum vetter.

Fakta