Backåkra 5 & 6, Stockholm

Enbostadshus i Norra Djurgårdsstaden

Både vi och byggherren, Åke Sundvall AB, har tidigare fått utmärkelsen ”Årets Stockholmsbyggnad” för enbostadshus, vi för kvarteret Mursmäckan i Kärrtorp, Åke Sundvall för kvarteret Barnmorskan i Enskede.

Nu har vi tillsammans skapat enbostadshus i Norra Djurgårdsstaden, de första i Stockholms innerstad sedan Skinnarviksringen planlades 1929.

Att tillvarata små, smala tomter mellan större byggnader har länge varit en del av stadsbilden i städer som London, New York eller Amsterdam.

Byggnaden ligger på Bobergsgatan i Norra Djurgårdsstaden, huvudgatan i den nya stadsdelen. De är byggda på en liten tomt med klassiska Manhattan-mått (8 meter x 25 meter).

De två enbostadshusen är i tre våningar samt källare och takterrasser. Husen är fyra meter breda, arton meter djupa och uppbyggda kring en privat ljusgård. De har entré mot gatan samt privata uteplatser mot gården. Från husens källare kan man nå de privata p-platserna i kvarterets gemensamma garage. Inflyttning skedde i början av 2022.

”Ni var fantastiska att rita upp till mig när jag behövde det som mest. Så användbart och jag njuter fortfarande av det varje dag.”

Anna König Jerlmyr, Finansborgarråd i Stockholms stad 2018–2022

Fakta

Beställare: Åke Sundvall AB

Missa inget!

Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post.