Swedish fashion, London

Utställningsarkitektur för vandringsutställning om samtida svenskt mode.

Vandringsutställningen ”Swedish fashion –  exploring a new identity” tillkom på initiativ av Svenska institutet för att visa upp svenska modeskapare internationellt. Curator för utställningen var Maria ben Saad. Hennes syfte var att ge en trovärdig, initierad och trovärdig bild av det tongivande och mest omtalade samtida svenska modet, med designer som Ann-Sofi Back, Martin Bergström, Carin Rodebjer, Nakkna, Göran Sundberg, Sandra Backlund med flera.

Till skillnad från etablerade modeländer som Italien, Frankrike eller England är modescenen i Sverige i hör grad ett ”work in progress”,och titeln exploring a new identity syftar på att den svenska modescenen fortfarande utforskar sin egen modeindentitet. Utställningen gestaltades därför på ett sätt som underströk dess tillfälliga och provisoriska karaktär.

Varje designers plagg visas på skyltdockor ställda på podier med infälld plats för texter om varje outfit. Dessa ställdes mot en bakgrund av silvertyg hängt på ställningar utrustade med specialritad belysning.

I utställningen ingick också en film av Göran Hugo Olsson. Utställningens och katalogens grafiska form gjordes av Stefania Malmsten.

Utställningen visades under hösten 2008 på Vinzavod i Moskva, våren 2009 på Fashion & Textile Museum i London, vintern 2009-2010 på Museum of contemporary Art i Tokyo, våren 2010 på River South Art Center i Shanghai och hösten 2010 på White Box Museum of art i Beijing.

Fakta